Holokauszt emléknapra

12573899_10153934784828466_8212787070133266977_n

szerző: rev. Dr. John S. Ross

1944 Július 17-én a 79467-es számú fogoly ott találta magát magyar zsidó nők csoportjában, akiket Auschwitz-ban a gázkamrák felé tereltek.

Lágy sötét haja egy barátságos, együtt érző szemüveges arcot keretezett, sok vele egykorú zsidó nőhöz hasonlóan. Néhány héttel korábban el is mehettünk volna mellette Budapest utcáin, és átható kék szemeitől és akcentusától eltekintve azt gondolhattuk volna, hogy ő maga is zsidó. De nem. Skót volt. Jane Haining, a Church of Scotland leányiskolájának vezetőnője, a Vörösmarty utcában, Budapesten.

Jane-t a Gestaponál jelentették föl, amely májusban ki is szállt a misszióhoz. Ahogy átkutatták az irodáját és hálószobáját, tizenöt perce maradt arra, hogy összekészüljön, mielőtt szirénázva elhajtottak vele. Nyolc különféle vádpont volt ellene, köztük az, hogy a BBC-t hallgatta, amelyet a Nácik halállal büntetendő bűncselekménynek tekintettek, s amelyben ő maga nem is védekezett. Mindenesetre tagadhatatlan volt, hogy zsidók között dolgozott, mint ahogy a szívtelen vádpont is, mely szerint sírt, miközben fölvarrta a megkülönböztető sárga csillagot a lányok ruhájára, igaz volt. A budapesti börtönből egy gyűjtőtáborba szállították, a várostól keletre, onnan pedig az auschwitzi megsemmisítő táborba. De a halál nem jött könnyen. „Még itt, a Mennybe vezető úton is” – írta egyik utolsó levelében – „van egy sor hegy, amelyeket meg kell mászni.”

George A. F. Knight tiszteletes Jane egyik misszionárius kollégája volt, szintén Budapesten. Egyszer azt írta: „Egy dolog, és csakis egy dolog van, amelyet minden emberrel közölnünk kell, az pedig Krisztus. Ha ezt abbahagynánk… az a vallási antiszemitizmus egyik formája volna, amely ugyanúgy gyökereiben gonosz, mint a náci filozófia.

A holokauszt emléknapja legyen hát számunkra az imában és bizonyságtételben való elköteleződés napja, Izráel szellemi helyreállításáért!

Jane Haining az egyetlen skót, akit hivatalosan is kitüntettek azért, mert életét adta zsidókért a holokauszt idején. Amellett, hogy emlékműve van Jeruzsálemben, a Jad Vasem intézetben, megörökítették ezen a mozaikablakon is, a Glasgow-i Queen Park Church of Scotland templomában.

Vélemény, hozzászólás?